Gouda is uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Alphen, met haar bijenheuvels, bijenidylles én bijensnelweg werd niet eens genomineerd. Waarom niet?

AD, Tim Koning

 

Alphen lijkt er alles aan te doen om bijen naar de gemeente te lokken. Vorig jaar werd er nog een bijenheuvel van 8 bij 15 meter geplaatst; de grootste van het land. En afgelopen winter kreeg die heuvel ook nog eens een grote upgrade. Maar daar stopte het goede nieuws voor de bijen nog niet; in januari 2022 werd duidelijk dat de soortenrijkdom in de gemeente was gegroeid met 34 procent en dat er op veel locaties meer bijen aanwezig waren dan eerder.

Dat klinkt allemaal misschien goed, maar toch werd de gemeente niet eens genomineerd voor de titel ‘Bijvriendelijkste gemeente van Nederland’. Daar hoopt de gemeente de komende jaren verandering in te brengen, laat een woordvoerder weten.

Drie bijenheuvels

Alphen hoopt met de aanleg van het klimaatbos meer kans maken op de prijs. ,,Als die is afgerond en de gemeente haar nieuwe groenbeleid heeft vastgesteld, zijn we er klaar voor om genomineerd te worden als bijvriendelijke gemeente”, aldus de woordvoerder. ,,Als het klimaatbos is aangelegd, hebben we drie bijenheuvels voor de grondbij en zeven bijenidylles en hebben we heel veel informatie ontsloten over bijen en insecten.”

Leuk al die bijenheuvels, maar de reden dat de gemeente niet werd genomineerd, zit in een heel andere hoek, denkt imker en natuurgids Jordan Blaauw uit Alphen. ,,De bermen worden hier meestal erg vroeg gemaaid. Vaak gebeurt het ook nog eens een paar keer per jaar. Zodra de eerste bloemetjes tevoorschijn komen, komt er vaak meteen een maaibalk langs. Daardoor is het moeilijk voor de bijtjes om aan voedsel te komen. Dat zal in Gouda anders gaan.”