Simon opende de middag met de mededeling dat er een beetje vreemd deelnemersveld was: de finalisten van de eerste halve finale waren beiden verhinderd, Lammert was bij zijn vrouw die gisteren een zware operatie heeft gehad en Jan Reichholdt had een dubbele melkdienst op zijn nieuwe boerderij.

 

 

Zodoende waren er de finalisten Jeroen Koster, 28, Lous Stoter, 40, Maarten ‘t Hart, 18 en Asanka van Ast, 27. Daarnaast was ook onze hoofdscheids Marrie ziek en zij werd vervangen door Tineke Goethals, nog op het laatste moment ingevlogen. Er was ergens dit kampioenschap nog iets mis gegaan; Tineke had zich wel gemeld als sponsor maar is niet op het bord terecht gekomen. Simon deed een mea culpa en beloofde Tineke dat zij het volgend kampioenschap als eerste de dagsponsor zou zijn.

De eerste partij was tussen Jeroen en Lous. Lous ging goed van start. Hij was reuze verbaasd om mee te mogen doen, Simon was woensdag nog laat aan de deur geweest om het te komen zeggen en Lous had bijna niet meer open gedaan, zo laat was het al. Jeroen moest er nog even inkomen, maar Lous speelde keurig zijn gemiddelde. Jeroen trok lekker bij met twee series van vier en bij Lous haperde de motor eventjes. En zo stonden beiden op 18 na 16 beurten. In beurt 21 was Jeroen aan zijn laatste vijf bezig. Het werd spannend, Lous schoot ook lekker op. Maar Jeroen maakte zijn laatste in beurt 27 en Lous moest er nog zeven en dus geen punt.

In de tweede partij mochten Maarten en Asanka tegen elkaar. Een aftastend begin werd gevolgd door een fikse serie van Maarten in beurt 8. Hij legde een serie van negen op het groene laken en Asanka was enigszins van slag. In beurt negen was Maarten al aan zijn laatste vijf bezig! In beurt 17 maakte Maarten zijn laatste punt en kon Asanka nog gelijk komen. Dat deed hij niet maar had nog wel een punt.

De derde partij was tussen Jeroen en Maarten. Jeroen vatte het heel serieus op en ging goed van start. Maarten stootte net zo nonchalant als in zijn eerste partij, maar waar er toen veel punten uit kwamen viel dat nu een beetje tegen. Toen eerst Jeroen en daarna Maarten een prachtige circusbal maakten was het publiek al weer prima vermaakt deze partij. Maarten krabbelde behoorlijk op en in beurt 15 moesten beiden er nog 8. In beurt 17 begon Maarten aan zijn laatste vijf. In beurt 18 was Jeroen ook zo ver. Spannende partij was het. Maarten maakte die vijf in beurt 19 en Jeroen maakte niet gelijk. Hij kreeg nog wel een punt.

De vierde partij was tussen Asanka en Lous. Lous ging heel goed van start met een serie van acht. Ondertussen kwam de burgemeester binnen en was de fanclub van Asanka aardig compleet, zijn moeder was er al een poosje. Lous maakte een prachtige serie van tien en was echt goed bezig. In beurt 17 was Lous aan zijn laatste vijf begonnen. Asanka begon in beurt 20 ook aan zijn laatste vijf. Een mooie pot met leuke caramboles. Lous nog eentje en die maakte hij in beurt 20, Asanka verdiende er nog wel een punt mee.

Er was nu een intermezzo; Arie gaf een demonstratie moeilijke ballen. En het leek zo gemakkelijk zoals Arie het deed. Arie had even de keu van Lous geleend maar vond wel dat de pomerans aan vervanging toe was. Volgens Lous verneukte Arie de keu en lag het daar aan. Gelukkig kwam de vrouw van Lous binnen, zodat we konden verwachten dat Lous zijn taal wat zou kuisen. Van trekstoten tot doorstoter en van driebander tot tegen effect, alles werd behandeld. Aldus gesticht konden we beginnen aan de laatste twee, beslissende, partijen.

De vijfde partij was tussen Asanka en Jeroen. We gingen er eens voor zitten en kijken of de heren wat hadden opgestoken van de demonstratie. Voorlopig maakte alleen Asanka wat, Jeroen had eerst acht poedels voordat het eerste punt kwam. Het was een partij met veel poedels over en weer. De samenwerking tussen de diverse verenigingen kwam tot volle bloei: Gerbrand van ZAT verzorgde de hapjes en de catering was al die weken al in handen van Wilhelmina. Ondanks alle poedels begon Asanka in beurt 22 aan zijn laatste vijf. In de 29e beurt maakte hij zijn laatste en ving er drie punten voor. Jeroen had geen punt deze keer. Jammer voor Asanka dat hij drie keer ruim zijn gemiddelde heeft gehaald en toch geen kampioen meer kon worden.

De laatste partij was tussen Lous en Maarten. Als Maarten een punt zou halen was hij kampioen maar als Lous binnen 30 beurten zou winnen en Maarten dus geen punt zou halen was Lous kampioen. Spannend dus. Blijkbaar speelden de zenuwen ook een rol, de poedels vlogen in het rond. Tot nu toe was er nog weinig effect van de demonstratie te constateren, zowel in deze als de vorige partij niet. Lous dacht ook dat Arie alle caramboles uit zijn keu had gehaald. Maarten was onderweg om kampioen te worden, hij speelde ongeveer zijn gemiddelde en had al genoeg aan verlies als Lous meer dan 30 beurten nodig had. Lous was het met het publiek eens dat hij helemaal van de leg was. In beurt 19 begon Maarten aan zijn laatste vijf. In beurt 25 had hij die allemaal gemaakt en Lous bleef steken op 16.

Maarten was de kampioen, zoals hij zelf al zei: en dat na drie maanden biljarten! Met negen punten was het ook niet geflatteerd maar gewoon een terechte kampioen! De muziek kwam binnen en blies een dapper deuntje. Helaas was er nogal wat publiek begonnen aan de rookpauze, maar gelukkig was het geluid hard genoeg om ook de rokersgroep in de gang te bedienen.

De uiteindelijke uitslag:

Maarten eerste met negen punten

Asanka tweede met vijf punten

Jeroen derde met vier punten

Lous vierde met drie punten

De bloemen werden binnen gebracht. Carlo was vandaag de pitspoes en reikte de bloemen uit op aanwijzingen van Simon en incasseerde de bijbehorende zoenen. De catering, hoofdscheids inclusief vervanging, fotografe, schrijvende pers en vervanging, alle scheidsen, het was een hele lijst! En dan de prijsuitreiking. De vierde tot en met de eerste prijs werden uitgereikt. Toen alle bloemen, bekers en wisselbeker bij de rechtmatige eigenaren waren bezorgd zat de finale er op. Volgende herfst gaan we met frisse moed weer beginnen aan een nieuw kampioenschap met nieuwe kansen. Tot dan!