Archeologen helpen in de Pop-Up ArcheoHotspot Romeinse vicus in Zwammerdam

Archeologen helpen in de Pop-Up ArcheoHotspot Romeinse vicus in Zwammerdam

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2018 en de week erna kun je in Zwammerdam – NIGRVM PVLLVM (landgoed Hooge Burch) in de Pop-up ArcheoHotspot Romeinse vicus in Zwammerdam weer meehelpen met archeologen. Precies waar het Romeinse fort met zijn kampdorp (vicus) stond, worden in de onderzoekstent Romeinse vondsten onderzocht. Uit Zwammerdamse bodem. Van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 oktober, iedere dag tussen 10.30 en 15.30 uur kun je zelf meehelpen bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp, de TENToonstelling bekijken en allerlei andere dingen doen.

Romeinse vicus, dorpje bij het fort

Net buiten het dorpje Zwammerdam bij Alphen aan den Rijn lag het Romeinse fort Nigrum Pullum met daaromheen een kampdorp of vicus. Hier bloeide een kleine samenleving waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden. Waar eettentjes, bars en winkels te vinden waren. Alles in de vicus stond in dienst van de soldaten in het fort. Archeologen onderzoeken nu wat er eerder bij oude opgravingen uit de grond is gekomen. Romeins aardewerk, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over het dorpje. Wanneer is het ontstaan? Wie woonden in de vicus, wat deed men hier en zijn er nog sporen te vinden van de soldaten uit het fort? Kom kijken en vind het uit!

Vorig jaar is hetzelfde onderzoek uitgevoerd in Alphen aan den Rijn (centrum) en konden de Alphenaren en andere bezoekers al kennis maken met het project, in de legertent in het atrium van het Gemeentehuis en op het Rijnplein. Afgelopen mei, tijdens de Romeinenweek zijn de archeologen met hun tent voor het eerst in Zwammerdam neergestreken. Op de plaats van het fort met de vicus, waar nu zorginstelling Ipse de Bruggen voor verstandelijke gehandicapten te vinden is. En Grand Café en bezoekerscentrum De Haven.

 

Inwijding door wethouder Van Velzen en activiteiten

De onderzoekstent wordt op vrijdag 12 oktober om 14.00 uur door wethouder Van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn met een Romeins openingsritueel ingewijd.

De hele week vertellen de archeologen van de projectgroep ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ in de tent over Romeins Zwammerdam en kun je zelf meehelpen aan het onderzoek. Ook vind je er de hele week een kleine TENToonstelling en kun je een speurtocht door het fort en de vicus doen. Bovendien kun je met de TimeTravel App een virtuele reis terug in de tijd maken om te zien hoe Zwammerdam er bijna 2000 jaar geleden uit moet hebben gezien (van tevoren – gratis – downloaden wordt aangeraden: TimeTravel Zwammerdam). Er zijn rondleidingen in De Haven en over het terrein. En speciaal op zondag 14 oktober kun je met 3D-pennen meebouwen aan het fort en kampdorp in het klein. Ook kun je die dag in Grand Café De Haven Romeins eten.

 

Kom langs en volg ons voor meer informatie

De Pop-Up ArcheoHotspot is geopend van 12 tot en met 20 oktober van 10.30 tot 15.30 uur op het terrein van Ipse de Bruggen, in de legertent naast Grand Café en bezoekerscentrum

Comments are closed.