Eerste halve finale biljartkampioenschap 2018.

Simon had nog even elders verplichtingen dus Asanka opende de middag en vervulde zodoende een dubbelrol; hij was ook deelnemer. Asanka van Ast, Ries Groenendijk, Lous Stoter en Hans Markus mochten uitmaken wie er van hen naar de finale zou gaan.

 

De eerste pot was tussen Lous en Ries. Er was nog even onduidelijkheid of het nou de vierde beurt was of niet bij Ries, het publiek had ook een mening maar Marrie legde even uit dat de heren aan de vierde beurt bezig waren dus vandaar dat er een vier op het scorebord stond. Tot overmaat van verwarring ging toen de telefoon van Scheids Jan af, bleek niet belangrijk te zijn. De heren lieten mooi en verzorgd spel zien, voor de toeschouwers een genot om te kijken. Asanka had ondertussen zijn hulptroepen om zich heen verzameld, zowel pa als ma waren op komen draven. Lous liet af en toe nog even zien hoe lenig hij was: keu achter zijn rug, klom op het biljart met nog een voet op de grond of gooide zo een been over het biljart. Menig jongere man kan er een puntje aan zuigen. Lous maakte met een mooie serie van zes zijn laatste punt in beurt 28, Ries kon nog gelijk maken maar deed dat niet.

 

In de tweede partij waren Asanka en Hans aan de beurt. Beide heren maakten mooie ballen, veel driebanders, maar niet echt subtiel. Maakt niet uit, deze waren ook vaak raak. Hans liep ver uit en een driepunter zat er aan te komen. Hoewel Asanka ook bijna zijn gemiddelde speelde was het toch Hans die als eerste zijn laatste maakte in beurt 21. Asanka had net geen punt.

 

De partij erna mocht Asanka weer en nu tegen Ries. Op de een of andere manier wilde het niet op gang komen en speelden beiden de bal steeds achterom. Uiteindelijk kwam toch de gang er in, een mooie serie van Asanka en een paar mooie ballen van Ries en ineens stonden er weer punten op het scorebord. Scheids John gaf nog even aan dat je iemand niet in zijn rug mocht schieten waarop Asanka zei: “ moet jij eens opletten”. Tot vermaak van het publiek. Ries maakte met twee series van zeven een einde aan de titelaspiraties van Asanka. Zijn voorsprong was nu wel heel groot. Asanka gaf de moed echter niet op, een serie van vijf zorgde voor een wat minder grote voorsprong. Hij geloofde er weer in en begon als eerste aan zijn laatste vijf. Nog eentje en Ries nog tien, reuze spannend. En Asanka maakte zijn laatste nog net in beurt 29, kreeg er drie punten voor.

 

Hans en Lous mochten tegen elkaar. Ries was ondertussen uitgeschakeld voor de finale, hij was na twee bewogen partijen achtergebleven met nul punten. Hans ging bijzonder goed van start, na twee beurten was hij al op de helft. Lous was er stil van. Het lukte hem ook helemaal niet meer. En Hans begon ook ineens poedels te maken. Maar in beurt 14 was Hans wel aan zijn laatste vijf begonnen. Het duurde toch nog tot de 19e beurt voor Hans zijn laatste maakte en Lous in teleurstelling achterliet.

 

De vijfde partij tussen Hans en Ries kon nog mooi biljartspel opleveren. Hans kon een finaleplaats eigenlijk niet meer ontgaan en voor Ries was de spanning er nu toch wel af. Toch was de snelheid minder hoog dan in de vorige partij, Ries haalde zijn gemiddelde net niet en Hans deed er ook iets langer over. Pas in beurt 22 begon Hans aan zijn laatste vijf. Ondertussen was de fanclub van Asanka geheel compleet; naast zijn pa en ma was ook vriendin Denise aangeschoven en zijn clubgenoten Carlo, Jeroen, Rineke en Lot. Hans maakte zijn laatste punt in dezelfde beurt als zijn eerste van de laatste vijf en Ries wist wat Lous voelde in de vorige pot.

 

De laatste partij ging ergens om. Lous tegen Asanka. Wie won zou door zijn, ingeval van gelijkspel, zo hield Simon ons voor, zou er gerekend moeten worden met het aantal beurten enzo. Asanka ging goed van start met prachtige caramboles. Lous was zijn vorige partij nog niet helemaal te boven gekomen. Volgens moeder Paula zat de bal van Asanka, bij mij rees vaag het vermoeden dat zij wellicht een andere sport voor ogen had. Lous knalde al zijn agressie eruit met zijn keu waarop Arie dacht dat de kerkzolder naar beneden was gekomen. Ondanks dat kwam hij toch weer een beetje bij met een serie van acht. Het werd spannend en ze gingen gelijk op. En toen gebeurde het volgende: Jan stond in zijn eentje de scheidsen, de deelnemers hadden een sanitaire stop ingelast. Jan had voor de zekerheid wel de dopingcontrole er achteraan gestuurd. Lous kreeg de geest en nam een ruime voorsprong. Asanka gaf ook even gas en de spanning bleef. De driepunter was niet meer aan de orde, de spanning wel. Asanka begon aan zijn laatste vijf en maakte er gelijk drie van. Nog eentje voor Asanka en Lous nog zes. Lous nog vier, bloedstollend. Asanka mist, Lous nog drie, nog twee, en een poedel! Asanka is uit en Lous nog de nastoot. Lous mist die op koninklijke wijze en hands. Asanka en Hans zijn door naar de finale.