De finale van het biljartkampioenschap 2018

De dappere finalisten zijn Bert Blanken, John van Zwieten, Hans Markus en Asanka van Ast. Ik was wat later vandaag. Dat kwam zo; ik heb nog even de schoolslag geoefend vanmorgen. Languit in de Lindenhovestraat. Met als gevolg dat ik eerst mijn fiets moest opkalefateren, het krat eraf halen, de kapotte spiegel verwijderen en een nieuwe broek moest aantrekken. En ook nog even bekijken of er niets gebroken was. Uiteindelijk viel het mee.

 

De eerste partij was tussen John en Bert. Wat zenuwen voor de finale speelden ook mee. Maar John maakte soms erg mooie ballen en oogstte er applaus voor. De heren deden er lang over, maar aan het einde werd het nog spannend. Beiden moesten er nog maar drie. Bert liet de laatste liggen maar John hoefde er ook nog maar eentje. Beiden nog eentje, veertig beurten geweest en Bert maakte zijn laatste en tot groot vermaak maakte John gelijk! Ieder een punt, samen delen dus.

 

In de tweede partij ging het tussen Asanka en Hans. Paula kwam binnen en vouwde haar spandoek uit tot ontsteltenis van Asanka. Asanka was geen partij voor Hans. In beurt 17 was Hans begonnen aan de laatste vijf en die maakte hij in de 19e beurt af. Asanka had net geen punt.

 

De derde partij was voor John en Hans. Zoals gewoonlijk ging Hans snel van start. John liet zich niet kennen en zette de achtervolging in een serie van zes en gebruikte veelvuldig het beruchte hulpstuk. In beurt 13 was Hans alweer aan zijn laatste vijf toe. En in beurt 16 had hij de laatste gemaakt. John kreeg wel nog een punt, hij had zijn gemiddelde ruim gehaald.

 

En toen kregen we een intermezzo. Arie gaf een demonstratie en geïnteresseerden mochten aan het biljart plaatsnemen om van dichtbij de les te volgen. Iedereen keek gespannen toe en in het publiek klonk de suggestie dat de ballen aan een touwtje hingen of dat er een gps zendertje was ingebouwd en iemand achteraf nu met de joystick er sturing aan gaf.

 

We gingen weer verder en nu was het de beurt aan Bert en Asanka. Bert was wat sterker dan Asanka, maar beiden waren minder dan dat ze konden spelen. Het publiek was ondertussen in grote getallen toegestroomd. Eerst werden er nog stoelen bijgezet, maar algauw ontstond er een rij staanplaatsen achter de grote tafel. Ondertussen kabbelde het biljartspel voort, de driepunter was allang niet meer aan de orde en de stand bleef steeds keurig gelijk. Uiteindelijk was toch Asanka toch als eerste uit in 36 beurten.

 

De winnaar was al bekend, Hans kon niet meer ingehaald worden. De vijfde partij ging dus om de tweede plaats. John en Asanka mochten hiervoor de strijd aanbinden. John had er lekker de gang in. Asanka bleef wat achter. Asanka trok weer wat bij en bij John stagneerde de opmars even. Maar toch was het John die als eerste aan zijn laatste vijf begon. Asanka was een beurt later ook zover. John nog vier en Asanka nog drie en nog een beurt te gaan voor de driepunter. Van de zenuwen maakten beiden een poedel. Geen driepunter dus. Alle twee nog eentje. John had die als eerste te pakken en Asanka maakte niet gelijk.

 

De laatste partij van vandaag. Hans tegen Bert. En dat alles om des keizers baard. Hans was al kampioen en Bert kon wellicht nog derde worden. Die kans was natuurlijk wel heel klein. Winnen van Hans zat er vandaag niet echt in. Met een serie van 14 was Hans al dik over de helft. Het publiek was amper nog in toom te houden en het voorstel werd gedaan om er een paar uit te gooien. Gelukkig kwam het zover niet. In beurt 14 begon Hans aan zijn laatste vijf. In beurt 15 was Hans klaar en kampioen.

 

De eindstand:

Hans eerste met 9 punten

John tweede met 4 punten

Asanka derde met 2 punten

Bert vierde met 1 punt

 

Simon reikte alle bloemen en prijzen uit. Er werd veel geklapt. John bedankt Simon voor het jarenlange regelen van het kampioenschap. Volgend jaar is de organisatie in handen van de Vrijdagavondclub.