Super!

Super!

Zwammerdam is een hechte dorpsgemeenschap, maar door de toenemende vergrijzing verandert de dynamiek. Behalve de bakker en het café is er weinig bedrijvigheid, waardoor inwoners voor hun boodschappen zijn aangewezen op Alphen aan den Rijn of Bodegraven. Daar komt nu verandering in: Ipse de Bruggen opende midden in het dorp een kleine buurtsuper. Een mooie win-winsituatie, voor de cliënten én voor het dorp.

Openheid en verbinding

Raymond van Zijl is zorgmanager van de verschillende dagbestedingsgroepen van Ipse de Bruggen. Hij staat altijd open voor nieuwe initiatieven waar zowel de cliënten als de Dammenaren iets aan hebben: “Voorheen waren het dorp en Ipse de Bruggen twee gescheiden werelden. We proberen daarin steeds meer de verbinding te zoeken en openheid te scheppen. Ik schuif bijvoorbeeld regelmatig aan bij de Belangenvereniging Zwammerdam om ideeën uit te wisselen. Toen we laatst besloten om onze cadeauwinkel De Shop weer naar ons terrein te verplaatsen, zochten we een nieuwe bestemming voor deze locatie. Het idee van een kleine buurtsuper werd meteen enthousiast ontvangen. We doen dit immers niet alleen voor onszelf, maar ook voor het dorp.”

Kleinschalig

“De winkel wordt bemand door zo’n vier à vijf cliënten, begeleid door een vaste medewerker. Op onze andere locatie in Nieuwveen hebben we daarmee al enige ervaring opgedaan. Een aantal cliënten werkt daar bij de plaatselijke Coop, en deze ondernemer helpt ons nu met zijn kennis en ervaring van de branche. We houden het bewust kleinschalig, maar iedereen kan hier vanaf 08:00 uur terecht voor de dagelijkse boodschappen. Bovendien hebben we een aanvraag bij PostNL gedaan, zodat inwoners hier hopelijk ook hun pakketjes kunnen inleveren of ophalen. Daar wordt reikhalzend naar uitgekeken.”

Bakfiets

“We hebebn ook een elektrische bakfiets, zodat we bijvoorbeeld de boodschappen bij oudere mensen thuis kunnen bezorgen. We zijn dan meteen beter zichtbaar in het dorp. De eerste vrijwilligers uit het dorp hebben zich inmiddels al bij ons gemeld. Het zijn misschien kleine stappen, maar zo groeien we steeds meer naar elkaar toe.”

Dit artikel leest u ook in het blad DOEN!, een uitgave van Gemeente Alphen aan den Rijn.
Tekst: Esther Daniels

Fotografie: Hans Doderer

Comments are closed.