Gemeente stuit om de haverklap op gedumpt vuil, daarom verlengt Alphen proef met gratis ophalen grofvuil

Gemeente stuit om de haverklap op gedumpt vuil, daarom verlengt Alphen proef met gratis ophalen grofvuil

Een verlengde proef met grofvuil ophalen en extra opruimacties. Daarmee wil Alphen de haperende afvalscheiding vlot trekken.
Inwoners van Alphen blijken ondanks de afzonderlijke bakken voor pmd (plastic, blik en drinkpakken) en groenafval nogal eens slordig met afvalscheiding om te gaan. De hoeveelheid gedumpte vuilniszakken is sinds maart schrikbarend toegenomen. Ook stuit de gemeente om de haverklap op grofvuil in bermen, plantsoenen en naast ondergrondse bakken.

Dumpen
Om dat te ondervangen heeft de gemeente besloten de proef met twee keer per jaar gratis thuis grofvuil ophalen te verlengen. Die beslissing is vooral ingegeven door de coronacrisis. De proef loopt nu tot 1 januari 2021. Er wordt inmiddels flink gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. ,,Tot en met 30 juni zijn er 1994 aanmeldingen voor grof afval gedaan, 1022 meldingen voor elektrische apparaten en oud ijzer en 205 aanmeldingen voor grof tuinafval”, laat een woordvoerster weten.

Het dumpen probeert Alphen ook tegen te gaan door dagelijks het illegaal bijgeplaatste afval weg te halen. Anders wordt de verleiding steeds groter om er afval bij te zetten, is de filosofie. Handhavers proberen de dader te achterhalen. Als iemand wordt betrapt, volgt een boete van 115 euro. Verder proberen de drie ‘schone-buurtcoaches’ het gedrag bij te sturen.

 

Bron: AD

Comments are closed.