Geen jaarmarkt, maar een afgeslankt programma: dit verwachten ondernemers van dé roemruchte woensdag

Geen jaarmarkt, maar een afgeslankt programma: dit verwachten ondernemers van dé roemruchte woensdag

Dé roemruchte derde woensdag van Alphen. Het had deze dag jaarmarkt moeten zijn, ware het niet dat corona roet in het eten heeft gegooid. Vandaar een afgeslankt, lokaal programma. Wat verwachten de ondernemers?

Hoe het ook uitpakt, de marketentster, die speciale jaarmarktkoek, is in ieder geval van de partij via de lokale ambachtelijke bakkers. ,,We bakken de hele dag door”, vertelt eigenares Suzan van den Berg van bakkerij Stevers.

,,Precieze aantallen heb ik zo niet paraat, maar dezer dagen gaan ze volop over de toonbank. Zeker de woensdag en de voorafgaande dagen verkopen we de normale hoeveelheden. We missen dit keer wel de belangstelling van buiten Alphen. Maar voor deze koek bestaat een trouw publiek. Ik denk dat veel Alphenaren ’m nu ook gaan halen”, verwacht Van den Berg.

 

Optimistisch
Verderop, bij kinder- en positiekledingwinkel Kiek, klinkt het eveneens optimistisch. ,,Het is natuurlijk super jammer dat de kramen er niet zijn. Maar we maken er wat moois van binnen de mogelijkheden die er zijn”, zegt Marcelle Buur.

,,In andere jaren zou het deze woensdag een enorme drukte zijn, omdat ook veel mensen van buiten Alphen komen. Het zal dus zeker minder druk zijn, maar het is hoe dan ook een speciale dag. Ik houd qua aanloop rekening met een drukke zaterdag.”

Op de hoek bij Brood en Ko heeft het personeel de ervaringen van Bodegraven in gedachten. Hier verviel vorige week door de pandemie de al net zo traditionele najaarsmarkt. Medewerkster Marjan: ,,Daar zijn we gewend dat we op die dag oliebollen in het assortiment hebben. We hebben ze dit jaar daarom ook gebakken en er was heel veel animo voor.”

Maar hoe de aanloop in Alphen uit zal vallen? Ze durft het niet te voorspellen. ,,Ik ben in elk geval blij dat de winkeliers iets leuks doen. We hebben extra personeel beschikbaar en dan kijken we wel hoe het loopt.”

‘Corona-proof’
De belangrijkste zorg die Hans van Put (kledingzaak Blue Image) heeft, is hoe het publiek ‘corona-proof’ zal komen shoppen. ,,Ik ben erg bezig met die 1,5 meter”, zegt hij. ,,Je moet als ondernemer regisseur zijn en zorgen dat er bij de doorloop in de winkel een goede spreiding is. Je loopt anders immers het risico een fikse boete te krijgen.” Van Put heeft wel aanbiedingen op deze jaarmarktdag: ,,Maar we treden er niet mee naar buiten.”

Bij mannenmodezaak Ongestuukt voelen ze die beperking nog sterker. Sander Niesthoven: ,,Ik vind het een beetje onverantwoord dat de jaarmarkt in afgeslankte vorm doorgaat. We roepen met z’n allen dat we de drukte moeten beperken wegens corona. En alsof dat deze ene dag even niet geldt, lokken we het publiek nu massaal de winkels binnen.”

Riskant, vinden hij en Funky Pete van de Urban Espressobar; straks is Alphen ineens ‘besmettingshoofdstad’. ,,We slaan in heel veel dingen gewoon een jaartje over. Waarom zouden we dat met de jaarmarkt niet kunnen doen? Gezondheid gaat boven omzet.”

Voordelen
Anderzijds, de kleinschalige opzet heeft ook voordelen, vindt Hans van Keeken van de gelijknamige schoenenzaak. ,,Nu wordt de jaarmarkt weer voor de Alphenaren. Die voelden zich door de enorme drukte vaak uit de stad gedreven. Tuurlijk, we missen de kraampjes. Maar ik verwacht dat het een gezellige drukte wordt.”

Nel Wijfje van ’t Woonhuys in de Raadhuisstraat: ,,Te veel is natuurlijk niet goed. Maar ik hoop dat er toch wel de nodige aanloop zal zijn en er een leuke sfeer ontstaat. En persoonlijk hoop ik dat mensen wat verder de Raadhuisstraat in zullen lopen. We zitten hier erg verstopt, terwijl er zo veel leuke kleine ondernemers zitten.”

Comments are closed.