Dit is waarom Dammenaren de gekozen plek voor het nieuwe dorpshuis fout vinden

Nachtenlang in de herrie, opstoppingen op de Spoorlaan en overlast van automobilisten die in hun woonwijk op zoek gaan naar een parkeerplaats. Zo’n twintig Dammenaren zijn absoluut niet blij met de gekozen plek voor het nieuwe dorpshuis. Daarom hebben ze de rechter gevraagd om de bouw voorlopig tegen te houden.

Jan Belt 16-12-20, 06:20 Laatste update: 07:23

Begin januari wordt duidelijk of de Raad van State daadwerkelijk een stokje steekt voor de bouw en de gemeente Alphen eerst een deel van haar huiswerk moet overdoen. Wel als het aan Wim de Wit uit Zwammerdam en nog ruim 15 van zijn buurtgenoten ligt. ,,De komst van deze nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA, red.) wordt een enorme belasting voor de omwonenden”, zei de door hen ingeschakelde jurist dinsdag in de rechtbank.

De bewoners zijn niet tegen de komst van een MFA in het dorp, maar ze vinden de plek verkeerd. Want waarom moet die uitgerekend komen bij het complex van voetbalvereniging Zwammerdam, aan het ‘uiteinde’ van de Spoorlaan, gezien vanuit het dorpscentrum? Die weg is nog geen vier meter breed en daar wordt het straks dus een stuk drukker, waarschuwde de woordvoerder van de bewoners die ageren tegen het eerder dit jaar door de Alphense gemeenteraad goedgekeurde plan.

Summier
Volgens de ambtenaar die namens de gemeente het woord voerde bij de Raad van State ontstaan er straks geen verkeersproblemen. ,,Wij hebben het onderzocht en de Spoorlaan kan dit aan. Er komt ook geen vrijliggend fietspad.” Dat ging de rechter duidelijk te snel. ,,U zegt dat die weg het aankan, maar ik zie dat nergens terug in de plannen die ik heb ingezien. En het verweer van de gemeente op dit punt tegen de zorgen van de buurt is verbazingwekkend summier.”

Wim de Wit over herrie van de voetbalclub
De gemeente had (betere) verkeerstellingen moeten laten doen, stellen de protesterende bewoners uit met name de Benninck Boltstraat en Schreuderstraat. Op het stadhuis hebben ze wel meer steken laten vallen, oordeelt de buurt.

Zo zou de gemeente geen paal en perk hebben gesteld aan evenementen en mogen die op papier zeven dagen per week en het hele etmaal door. Geluidsonderzoek zou ook niet (afdoende) zijn gedaan. Nu al is er soms herrie van de voetbalclub. ,,Dat krijgen we straks tien of twintig keer zo erg”, ziet De Wit de bui hangen.

Parkeren, dat dreigt volgens de tegensputterende buurtbewoners ook een drama te worden. Want: er komt wel een dorpshuis bij, maar feitelijk geen extra parkeerruimte. ,,Dat kan ik niet rijmen”, zei de rechter, die de vertegenwoordiger van de gemeente op dit punt uitgebreid ondervroeg. Die moest uiteindelijk erkennen dat geen rekening is gehouden met parkerende bezoekers van de voetbalclub, als het nieuwe dorpshuis er eenmaal staat.

Oorverdovend
,,Wordt het met dat nieuwe dorpshuis niet te gek voor de omwonenden? Als de maximale mogelijkheden van die MFA worden gebruikt, zitten de bewoners dan niet in een oorverdovende situatie”, vroeg de rechter zich af. Volgens de gemeente is er een goede afweging gemaakt tussen belangen van omwonenden en anderen. In ieder geval vindt de gemeente dat het belang ‘van het hele dorp’ voorgaat, zo schreef ze in reactie op eerdere bezwaren van de 20 bewoners.

Die vinden juist dat de gemeente hen op geen enkele manier tegemoet is gekomen. ,,Vanachter een bureau zijn aannames gedaan. Dit gaat in tegen alle regels van een fatsoenlijk plan maken”, zei de jurist die opkomt voor de protesterende Dammenaren.

Eerder was in het dorp veel te doen over de plek van de MFA (kosten: ruim zes miljoen euro). Veel mensen vonden dat die meer in het dorpshart moest.

Bron: AD, foto: Merel Klijzing

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 209
  • 2.290.383
  • 369.303