Hoe www.zwammerdam.net ooit begon

Hoe www.zwammerdam.net ooit begon
Eind vorige eeuw werd Internet en het hebben van een eigen website ‘hot’, zonder dat we precies wisten wat het was en het belang er precies van konden inschatten. Stichting Oranjecomite claimde Oranjevereniging.nl en was van plan daar de foto’s op te zetten van wat toen nog Koninginnedag heette op 30 april. Jaap Peters was vermoedelijk de eerste met een digitale camera (een Kodak uit 1995) in Zwammerdam, zijn vrouw vond die camera een klungel, je kon er maar 36 foto’s (echt waar) meemaken en kocht een ultra moderne Minolta in het jaar 2000 waarmee de eerste foto’s werden gemaakt die om de website te zien waren vanaf 8 januari 2001. Het werd al snel duidelijk dat alleen foto’s van Koninginnedag jammer zou zijn van alle moeite. Van alle activiteiten in Zwammerdam zouden er verslagen met foto’s (in plaats van veel tekst) moeten komen. En zo werd bedacht om Zwammerdam.nl ook te claimen. Die was echter al bezet en men wilde hem wel voor veel geld wel aan ons verkopen en zo werd het ZwammerdamPuntNet. Dat Punt Net werd een belangrijke toevoeging. Zo kon iedereen het makkelijke vinden die nog niet zo bedreven met Internet. De Oranjecomité-leden hadden ook allemaal jassen aan in die tijd met Zwammerdam.net op de achterkant: vanochtend op Koninginnedag en vanmiddag al op Internet. Er waren nog niet zo heel computers in het dorp, dus men ging bij elkaar thuis kijken naar het verslag van die dag. Soms honderden foto’s van alleen al 30 april.

Gedoe zoals nu met de MFA was er toen ook al. Het Oranjecomité kreeg zelfs dreigbrieven. Of ze van plan waren het vertrouwde Dorpssignaal de nek om te draaien? In het begin konden er op de site maar 10 berichten staan en als er een nieuw bericht kwam moest de oudste worden verwijderd. Die zijn dus ook allemaal niet bewaard gebleven, achteraf vreselijk jammer. Zeker ook van de VakantieKinderSpelen en de Koninginnedagen werden er geweldige verslagen gemaakt. Oud-bewoners en inmiddels geïmmigreerde dorpsgenoten, iedereen bleef kijken. Ontroerend.

In 2001 was het begrip ‘Startpagina’ nog wel een dingetje: met welke pagina open jij je computer. Het doel was dat iedere computer in Zwammerdam bij het aanzetten zou openen met ZwammerdamPuntNet. Het ging toen om de aantrekkelijkheid van de Startpagina, … waarop je gelijk naar alles en nog wat kon doorklikken. Het lokale nieuws van Zwammerdam maakte het extra aantrekkelijk ZwammerdamPuntNet als Startpagina te kiezen.

Sinds 9/11 (11 september 2001, de aanval op de Twin Towers) wordt de site iedere dag geupdate. Duidelijk was toen dat je geen dag zonder de site kunt. We hebben één keer ‘het wereldnieuws’ gehaald met de Kromme rails van Zwammerdam. Op vrijdagmiddag 30 juni 2006 ontspoorde er een trein tussen Bodegraven en Zwammerdam met aanvankelijk onbekende oorzaak. Iedereen vertrok, maar een groepje jongens trokken met de geleende Minolta langs het spoor om te kijken waar en waarom de trein precies was ontspoord en zij maakten een paar onwaarschijnlijke foto’s waarop ProRail duidelijk niet zat te wachten: ‘de Zwabberrails van Zwammerdam’. Een dag later – 1 juli – stonden die foto’s (zie bijlage) op ZwammerdamPuntNet en haalden we het landelijke en het wereldnieuws. Het toeval wilde dat op die zaterdag de single uitkwam van DJ Promic, die ook gelijk maar even door iedereen werd beluisterd: Your my Angel. En daarmee had Michel van Wijk gelijk zijn eerste hit. De band Styles & Breeze coverde zijn song en die cover werd een wereldhit met 8,5 miljoen weergaven op YouTube. In 2017 deed Cash Frenzy dat nog een keer en had nog eens 1,1 miljoen weergaven. Zeg nooit dat een klein dorp niet groot kan zijn. Door toeval kan alles!

Comments are closed.