Hoera! De middelbare scholen gaan weer open, maar nu begint de puzzel: hoe? En wáár?

Hoera! De middelbare scholen gaan weer open, maar nu begint de puzzel: hoe? En wáár?

Wiskunde of Franse les in een gymzaal of een kerkgebouw? Alles wordt overwogen om straks zoveel mogelijk leerlingen te ontvangen. Toch houden scholen de leerlingen het liefst in hun eigen gebouw.

Annemiek Brandriet 22-02-21, 06:44 Laatste update: 06:56
De middelbare scholen zijn nog grotendeels gesloten, maar er wordt gesproken over het heropenen van de scholen voor voortgezet onderwijs per 1 maart. Nu krijgen alleen examenkandidaten fysiek les. Scholen zijn ondertussen volop bezig met het maken van plannen voor áls het weer mag: écht naar school.

 

Het Leerpark wil naast examenleerlingen ook de leerlingen van de voorlaatste klas graag op school ontvangen, en daarna ook de andere leerjaren. ,,We hebben de gymzalen al ingericht als theorielokaal. We offeren alle ruimtes op voor onderwijs. Onze prioriteit ligt straks bij de geestelijke gezondheid van de leerlingen.”

Want, niet alleen docenten missen school. Leerlingen ook, zegt Terwijn. ,,Waar ze vaak voorheen van vakantie naar vakantie leefden, of in elk geval van weekend tot weekend, kijken ze nu verlangend uit naar het gewone. Voorheen verzetten ze zich tegen school, nu kijken ze er naar uit.”

Kerkgebouw
Eerder deze week werd bekend dat leerlingen van het Goudse Antoniuscollege straks plaats kunnen nemen in de kerkbanken van de O.L.V. Hemelvaartkerk. Die kerk stond toch leeg en zo kunnen de leerlingen 1,5 meter afstand houden tot elkaar.

,,Het gebouw is uitermate geschikt voor grote groepen”, zei rector Ank Brent. ,,Geen enkel schoolgebouw is berekend op de 1,5 meter afstand. Het is een geweldige kans om zoveel mogelijk kinderen vaker fysiek onderwijs te geven. De kerk ligt op vier minuten loopafstand. Na overleg hebben we hiervoor groen licht.”

 

Na de voorjaarsvakantie komende week, denkt de school nog een week nodig te hebben om verdere voorbereidingen te treffen. In Alphen kregen leerlingen van het Scala College jaren terug al eens les in een kerkgebouw. Dat kwam toen voort uit ruimtegebrek.

De VO-raad liet deze week weten dat scholen ervoor pleiten theaterzalen of hotels te huren, om maar alle leerlingen te kunnen ontvangen. In de regio lijkt die wens nog niet heel groot. Een extern gebouw huren heeft bijvoorbeeld niet de voorkeur van Ashram-directeur André Hol. ,,We hebben het nu niet nodig, omdat we een gigantisch gebouw hebben, met vier gymzalen en een grote aula.” De examenleerlingen krijgen inmiddels les op de brede gangen, om zoveel mogelijk onderling afstand te kunnen houden.

 

Afstand
Die afstand is niet vol te houden, als alle leerlingen weer naar school mogen, geeft Hol wel aan. ,,Ik zie het niet voor me hoe we het kunnen organiseren om leerlingen elders les te geven. Dan moeten docenten ook steeds pendelen. Op het moment zijn we alleen maar aan het organiseren, steeds opnieuw naar de tekentafel. Best ingewikkeld soms. Je wil het ook voor iedereen goed doen. Hoe? Het beste is gewoon als iedereen naar school kan komen.”

Ook het Kalsbeek in Woerden wil het liefst binnen de eigen schoolmuren blijven. ,,Op locatie Schilderspark gaan we vooralsnog uit van een scenario met halve klassen, om de dag naar school en een regulier rooster. De aula is na half 2 dicht en ingericht voor vaste groepen met studie- en huiswerkbegeleiding’’, reageert een woordvoerder.

Ook zij vertelt dat leerlingen en leraren het sociale contact en fysieke lessen missen. ,,Het gaat wel goed, maar leerlingen en leraren hebben er langzamerhand wel genoeg van.”

Bron: AD

Comments are closed.