Voor één keer niet achter de schermen: Sander (43) is de groene schim van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

Voor één keer niet achter de schermen: Sander (43) is de groene schim van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

Hij is de hardwerkende groene schim op de achtergrond van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Sander Leuverink (43) was actief bij De Grote Tuinverbouwing en nu weer bij Lodewijks Groene Geluk. ,,Groen maakt blij, daar zijn Lodewijk en ik het roerend over eens.”

Charlotte de Heij 03-04-21, 19:00
Als hovenier kan en moet je iets voor de planeet doen. Met die gedachte in zijn achterhoofd startte Sander Leuverink meer dan tien jaar geleden zijn eigen hoveniersbedrijf. Toen de wegen van Lodewijk Hoekstra, die bij het grote publiek bekend is geworden van Eigen Huis en Tuin, en Leuverink elkaar kruisten, was er gelijk een klik.

,,Onze samenwerking begon een paar jaar geleden bij het programma Groene Handen”, vertelt de Zwammerdamse hovenier, ondertussen een Portugese laurier in een tufstenen bak aanstampend. ,,Ik deel zijn visie over duurzaamheid. Wat hij uit wil dragen, kan ik meestal wel maken.”

Stenen massa
Leuverink kijkt in de net nieuw aangelegde voortuin in Bodegraven nog eens rond. De voortuin, die aanstaande zondag centraal staat in een nieuwe uitzending van Lodewijks Groene Geluk, heeft volgens hem alles wat een tuin zou moeten hebben.

,,Natuurlijk is er verharding om met schone voeten buiten te kunnen zijn, maar de verhouding is in balans met het vele aangelegde groen. Verder is er veel soorten beplanting, iets van water en natuurlijke beschutting. Zo kunnen egeltjes zich verstoppen, komen er bijen op de bloemen af en kunnen vogels uit de waterbak drinken. Echt, in een mooie tuin waar alles leeft, voel je je veel prettiger dan op een stenen massa.”

Camera
Nadat Hoekstra en Leuverink meerdere keren samenwerkten aan programma’s als Groene Handen en De Tuinverbouwing, is hij sinds dit jaar vaste kracht van het team van Lodewijks Groene Geluk. De twee groenfanaten richten samen tuinen duurzaam in. Een prominente plek voor de camera ambieert Leuverink niet.

,,Nee, dat is Lodewijks ding. Die heeft de charme om zelfs in de regen een fiets met lekke banden te verkopen”, grapt de Dammenaar. En dan serieus: ,,Ik ondersteun hem. Lodewijk heeft een idee en vervolgens zorgen we samen voor de vaktechnische invulling. Zo maak ik de materialenlijst en stel ik een plan van aanpak op, zodat het verhaal van een tuin verteld kan worden.”

Draaidag
De klik tussen de twee groenfanaten is voor de kijkers goed zichtbaar. Zelfs in de stromende regen. ,,Het is ontzettend leuk om in dit team mee te mogen draaien”, vindt hij. ,,Ook al is het soms echt bikkelen. Voor dit programma geven we mensen in een dag een nieuwe tuin. Op zo’n draaidag beginnen we om acht uur ’s ochtends en is het keihard werken tot het af is. Maar we doen het samen. En als je samen in de regen staat, is het een stuk minder erg.”

Het levert hem vooral voldoening op. Leuverink: ,,Ik krijg de kans om op een vrij groot medium onze duurzame boodschap te laten zien.” Zijn harde werk levert hem naast veel leuke reacties ook verschillende aanvragen op. ,,De helft ervan zoekt een ‘gewone’ hovenier, maar er zijn er ook zeker die mij om die duurzame factor vragen.”

 

Tips heeft Leuverink genoeg. ,,Tegel eruit, plantjes erin. Dat plekje wordt niet meer heet in de zomer, het regenwater kan naar beneden en er komen bloemetjes en daarmee bijen en vlinders. Dat is een mooi begin”, steekt hij van wal.

,,Daarna kun je verder kijken. Lekt je schuurdak? Denk dan eens na over een groen dakje. Grote kans dat de gemeente daar een subsidieregeling voor heeft. Gebruik tufsteen in plaats van betonnen blokken. Of adopteer een tuintje van de gemeente. Je kunt zoveel doen, ook op kleine schaal. Dat probeer ik mensen te laten zien. Want groen maakt blij, geloof me.”

Bron: AD

Comments are closed.