Mag dat licht uit?

Mag dat licht uit?

Als de avond is gevallen en het donker over ons heen valt blijkt al snel dat donker niet echt donker meer is. Behalve de noodzakelijke lantaarnpalen gaan naast bijna iedere voordeur namelijk lampen branden om de entree naar het huis te verlichten. Dat is niet erg zolang het een lamp is met bewegingssensor. Staat er iets of iemand onder de lamp dan gaat hij aan, is er niemand dan gaat of blijft hij uit. Maar helaas, heel veel buitenlampen hebben geen sensor. Die gaan rond schemer aan en blijven dan de hele nacht (nutteloos) branden. Alleen al bij mij hier in de straat aan de overkant zijn er van de acht huizen vijf met constant brandende lampen, de hele nacht! Sterker nog, deze branden ook ‘s ochtend lekker door, als het allang licht is.

Dat dit een dure grap is mag duidelijk zijn. Een volkomen overbodige zee van nachtelijk licht, enorm zonde van de stroomrekening, slecht voor het bioritme van de mens maar vooral slecht voor insecten, nachtvlinders en ander dierlijk leven die echt donker nodig hebben om te overleven. Heb je wel eens vlinders urenlang zien fladderen rond een lamp? Die denken dat daar daglicht brandt, met alle vermoeiende gevolgen van dien. Kan dat licht uit?

Maar niet alleen bij voordeuren brandt ‘s nachts (felle) verlichting. Ook in achtertuinen hangen vaak hele, soms kleurrijke slingers die de tuin verlichten, of spotjes die voor sfeer zorgen. Leuk als je vanuit de woonkamer ‘s avonds je tuin in kijkt, maar als je onder de dekens ligt zie je er niets meer van. Een timer ertussen zou het licht uit kunnen zetten als je naar bed gaat. Kan dat licht ook uit? Laat die tuinen maar donker zijn ‘s nachts, een egel of nachtvlinder vind zijn weg toch wel. En geloof me, in het echte donker slaapt het ook nog eens veel beter.

Kortom, kijk eens kritisch naar uw buitenverlichting, laat het niet onnodig branden. ‘s Nachts uitzetten en een bewegingssensor installeren biedt alleen maar voordelen!

1 Goed voor de portemonnee.

2 Goed voor het milieu. (Continu brandende lampen geven veel warmte af!)

3 Goed voor de nachtrust, slapen in echt donker.

4 Goed om sterren te kijken, in het donker zonder omgevingslicht zien we 30 procent meer sterren.

5 Goed voor de nachtdieren en insecten, die floreren veel beter in het donker.

Doe dus mee, laat de nachten weer donker zijn, dat licht mag echt uit!!

Bron: Rebonieuws Door: Ruud Kooistra

Comments are closed.