Romeinse grens Limes wordt waarschijnlijk werelderfgoed, en dat is goed nieuws voor het Archeon

Romeinse grens Limes wordt waarschijnlijk werelderfgoed, en dat is goed nieuws voor het Archeon

Het ziet er goed uit voor de Werelderfgoednominatie van de Limes, de Romeinse grens die langs de Oude Rijn liep van Katwijk via Alphen en Zwammerdam naar Woerden en zo verder. De belangrijkste adviseur van de Unesco heeft  een paar dagen geleden het licht op groen gezet.

,,Die projecten krijgen een geweldige impuls. Binnen de Nederlandse Limes is Archeon samen met Castellum De Hoge Woerd (Leidsche Rijn/ Utrecht) en Museum Valkhof (Nijmegen) een van de drie centrale bezoekerscentra. Vergeet niet dat Archeon nu al jaarlijks 300.000 mensen trekt die geïnteresseerd zijn in de Romeinse periode.”

Archeoloog Tom Hazenberg krijgt een drankje van een Romein

Archeoloog Tom Hazenberg krijgt een drankje van een Romein © DANIELLE VERWEIJ

De Unesco houdt half juli haar wereldcongres in China, normaal gesproken zou de toekenning van de Werelderfgoedstatus aan de Neder-Germaanse Limes een van de agendapunten zijn. ,,Door corona is het onduidelijk of dan al de beslissing zal vallen”, zegt archeoloog Tom Hazenberg. ,,Maar het ziet er heel goed uit. En het maakt ook niet zoveel uit wanneer de definitieve klap valt.”

Na tientallen jaren van voorbereiding begonnen Nederland en Duitsland samen in 2018 de formele procedure om de Limes van Katwijk tot Remagen de felbegeerde status te geven. Eerder kregen onder meer de Amsterdamse grachtengordel, polder de Beemster, de Waddenzee, de molens van Kinderdijk en het Rietveld-Schröderhuis al deze status.

,,Het ziet er zeer positief uit, in 98 procent van de gevallen wordt het genoemde Icomos-advies overgenomen”, zegt Saskia Stevens. Zij is projectleider van het multidisciplinair onderzoek naar de Romeinse rijksgrens in Nederland: Constructing the Limes. Een samenwerking van diverse universiteiten, Archeon plus 21 andere organisaties.

Romeinse Limes in Nederland

Romeinse Limes in Nederland © Beeldbank R. Limes

,,De status Werelderfgoed betekent dat er een boost van aandacht komt voor de Romeinse periode. Dat is belangrijk omdat de grens slechts op een paar plekken in het landschap te zien is”, zegt Stevens. ,,Die extra aandacht is goed voor Archeon, want als geen ander weet Archeon de Romeinse geschiedenis te visualiseren.” Daarnaast zorgt de status voor extra bescherming van de archeologische resten.

Eerder heeft Unesco al andere delen van de 7000 kilometer lange Romeinse rijksgrens tot Werelderfgoed verklaard. Onder andere een deel in Groot-Brittannië (De Muur van Hadrianus) en een deel van de Limes langs de Donau in het Oosten.

Bron: AD

Comments are closed.