Romeinse vondsten tussen de fietsers: archeologen in Zwammerdam tijdens de Hollandse Limes Classic

Op zaterdag 10 juli 2021 komt de Hollandse Limes Classic langs Zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Je fietst over belangrijk archeologisch erfgoed! Langs de Romeinse Limes, grens van het Romeinse rijk.
Tijdens deze Classic zetten de archeologen van het onderzoeks- en publieksproject ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ hun onderzoekstent op, de Pop-up ArcheoHotspot, met een TENToonstelling over Zwammerdam in de Romeinse tijd en met vondsten van opgravingen van de vicus. Deze tent heeft al vaker naast Grand Café De Haven gestaan. Nu onderzoeken de archeologen Romeinse vondsten die in de 70-er jaren uit de Zwammerdamse bodem zijn gekomen, toen de Romeinse schepen, het fort en de vicus zijn opgegraven.
Deze vondsten komen uit de vicus, het kampdorp bij het fort waar familie van de soldaten, handelaren, ambachtslieden woonden en waar eettentjes, cafés en winkels moeten zijn geweest.
De vondsten worden ter plekke onderzocht door archeologen. Je kunt meehelpen met het onderzoeken, aardewerk bekijken, vasthouden, archeologen spreken. Zo kom je heel dicht bij het Romeinse verleden op deze plaats. Op zaterdag 10 juli staat de tent bij Grand Café De Haven-Nigrum. Ook kun je een speurtocht door de vicus doen! Je volgt de plekken waar Romeinse vondsten uit de grond zijn gekomen. Het is gratis en iedereen is welkom.

Waar:
Ipse de Bruggen
Spoorlaan 19 in Zwammerdam

Wanneer:
Za 10 juli: 9 – 16 u

Zie voor meer informatie: facebookpagina Romeinse vicus aan de Rijn. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en door Ipse de Bruggen. Voor meer informatie over de Hollandse Limes Classic: https://hollandselimesclassic.nl/