Oplossing ‘tractorterreur’ in Zwammerdam lijkt ver weg: ‘Ottertunnel is zo geregeld, maar dit duurt al jaren’

Oplossing ‘tractorterreur’ in Zwammerdam lijkt ver weg: ‘Ottertunnel is zo geregeld, maar dit duurt al jaren’

Ze zitten te schudden in hun huizen, zien steeds meer scheuren in hun woningen en zijn bang dat er forse ongelukken gaan gebeuren. Kortom: veel bewoners van de Lindenhovestraat aan de rand van Zwammerdam balen van de ‘tractorterreur’. Komt er na jaren overleg eindelijk een oplossing?

Jan Belt 21-07-21, 12:45

Terwijl we op de hoek van de Lindenhovestraat vlakbij de Ziendebrug met een bewoonster staan te praten, boort een tractorbestuurder die ruimte maakt voor een tegenligger zich in een heg.

,,Kijk, dat bedoel ik nou”, zegt de vrouw. ,,En deze rijdt nog langzaam. Ik snap best dat tractoren en ander zwaar verkeer hier moeten komen, maar waarom moeten die vaak jonge gasten meestal met minstens 40 kilometer per uur door onze straat denderen? Het is echt verschrikkelijk. Ik maak me zorgen over de veiligheid. En ik niet alleen, de hele straat doet dat.”

De vrouw wil niet met naam in de krant. Een andere bewoner en ondernemer ook niet. ,,Ja, er moet zwaar verkeer naar mijn bedrijf, maar ik krijg nooit klachten uit de buurt. Persoonlijk heb ik geen moeite met al die tractoren. Het is hier nu eenmaal agrarisch gebied en ik hou wel van een beetje reuring.”

Ongelukken
Eef Zwanenburg en Bouw Lemkes willen wél met hun namen in de krant. Zij zijn de woordvoerders van de Lindenhovestraatbewoners die al minstens vanaf 2014 bezig zijn met de (on)veiligheid van hun straat. Vele uren spendeerden zij in overleg: met de gemeente, met de ‘dorpsraad’, met agrarische brancheorganisatie LTO en uiteraard met hun buren. Een bevredigende oplossing is er nog steeds niet.

 

,,Kennelijk moeten er toch eerst ongelukken gebeuren”, zegt Lemkes. ,,Als er een ottertunnel moet komen onder de Ziendeweg of een zangfietspad in Alphen, is het allemaal zo geregeld. Maar hier wachten we al jaren en de gemeente handhaaft niet. Dat vinden we kwalijk.”

Onhoudbaar noemt raadslid Caroline Blom (ChristenUnie) de situatie op de Lindenhovestraat. Dus drong ze vorige week met vijf andere politieke partijen aan op verder uitwerken van een eerder gemaakt herinrichtingsplan voor de straat. En onderzoek naar een parallelweg. Ze kreeg geen meerderheid van de raad mee. ,,Superjammer”, reageert Blom. ,,De gemeente neemt nu een gecalculeerd risico”, oordeelt ze.

Eerste stap
Want verkeerswethouder Kees van Velzen (CDA) antwoordde eerder op schriftelijke vragen van Blom dat er weinig ongevallen gebeuren in de Lindenhovestraat. Ook benadrukte hij dat bewoners en boeren het eerder niet eens konden worden over een oplossing. Dus hakt de gemeente ook geen knoop door.

Van Velzen zei vorige week dat hij wil meewerken aan een parallelweg, achter huizen en boerderijen langs, voor landbouwverkeer. ,,Maar dan moet duidelijk zijn dat ook de boeren die willen. Zij moeten de eerste stap zetten.”

Een agrariër die in de ogen van zijn buren mogelijke oplossingen tegenhoudt – hij wil ook niet met naam in de krant, zo gevoelig ligt de kwestie – acht de kans klein dat de parallelweg er komt. ,,Met mij en andere boeren valt best te praten. Alleen is er in het verleden veel óver ons gepraat en niet mét ons. Dat steekt.”

Kinderen
Volgens hem ligt er een door verkeersdeskundigen omarmd plan voor een andere herinrichting van de Lindenhovestraat. ,,Voorop: het is een doorgaande weg, buiten het dorp. Maar we moeten er iets mee. Ik heb drie kinderen en maak me óók zorgen.”

Nú is het moment, vinden Lemkes en Zwanenburg. ,,Waterschap en gemeente gaan in deze buurt aan de slag. Dan kunnen ze het meteen regelen. Gebeurt dat niet, dan wachten we nóg jaren.”

Bron: AD

Comments are closed.