Mogelijk vanaf volgend jaar eerste 1,5 uur gratis parkeren in Alphense parkeergarages

De eerste anderhalf uur parkeren wordt mogelijk gratis in parkeergarages in het centrum van Alphen aan den Rijn. Het college van burgemeester en wethouders presenteert nu een concreet voorstel aan de Alphense gemeenteraad. Daarmee lijkt een einde te komen aan de jarenlange discussie over het al dan niet invoeren van gratis parkeren in het centrum, wat een langgekoesterde wens van veel ondernemers is.

Om de eerste anderhalf uur parkeren in gemeentelijke parkeergarages mogelijk te maken, wordt het tarief om te parkeren op straat verhoogd. Dat tarief gaat van 1,90 euro per uur naar 2,50 euro per uur. ‘De verwachting is dat dit per saldo 343.000 euro opbrengt’, aldus het college van b en w. Het overige deel van de inkomstenderving, die in totaal geschat wordt op 1,1 miljoen euro, moet onder andere gedekt gaan worden met de verhoging van de onroerendezaakbelastingen (ozb) op niet-woningen.

De Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en Stichting Centrummanagement zijn van mening dat het gedeeltelijk gratis parkeren zorgt voor een toekomstbestendig centrum. ‘Daarnaast zorgt het ervoor dat centrumbezoekers vooral in garages gaan parkeren en daarmee de omliggende woonstraten minder zullen belasten’, aldus het college van b en w in het voorstel.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het collegevoorstel, wordt het eerste anderhalf uur gratis parkeren vanaf 1 januari ingevoerd.

Bron: Studio Alphen