Vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

In 2021 geldt er met Oud en Nieuw een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen en bij de handhaving erg hoog. Met het verbod wil het kabinet extra werkdruk voorkomen.

Verbod

Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes (het zogenaamde categorie 1 vuurwerk, ook wel kindervuurwerk genoemd) mogen wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Dit is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1.000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Tips over veilig vuurwerk afsteken vindt u op www.veiligheid.nl.

Wensballonnen

Pas ook op met het gebruik van wensballonnen. Wensballonnen zijn toegestaan maar de brandweer raadt het gebruik er van af. Wensballonnen kunnen namelijk brand veroorzaken.
Lees meer over het verbod op verkoop en afsteken van vuurwerk (website Rijksoverheid).

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 215
  • 2.290.389
  • 369.304