Bericht van Dierenambulance Alphen aan den Rijn e.o.

Oud en Nieuw is in aantocht en er wordt alweer volop vuurwerk afgestoken, ondanks het verbod hierop.
Maar we zijn een Dierenambulance en dus focussen we ons even op de dieren.
Heel veel honden, katten, konijnen en in het “wild” levende dieren zijn bang voor vuurwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld onder andere aan de (water)vogels.
Dieren willen vaak vluchten en doen er ook alles aan om weg te komen. Daarom zijn er rond deze tijd van het jaar ook zoveel dieren vermist of worden aangereden omdat ze uit angst de weg op rennen.
Wat kunnen we er met zijn allen aan doen om dit zoveel mogelijk te beperken?

Eigenaren:
– Probeer katten zoveel mogelijk binnen te houden. Of ze nu angstig zijn of niet. Één rotje kan genoeg zijn!
– Houd je hond(en) buiten aangelijnd, angstig of niet.
– Houd je dieren binnen tijdens de jaarwisseling zelf, laat honden op een rustig moment even snel uit in hun behoefte te doen. Dwing ze echter niet als ze niet willen.
– Begin bij een angstige hond tijdig met vuurwerk training, zodat de volgende jaarwisseling wat minder angstig zal zijn.
– Ga met dieren waarbij vuurwerk training geen positief resultaat oplevert op tijd langs de dierenarts om angstremmende medicatie te vragen.
Nog een laatste opmerking:
Jarenlang is er geroepen dat je dieren niet mag troosten als ze bang zijn en moet negeren. Inmiddels weten we dat het ok is om je dier te steunen wanneer deze bang is, een “veilige haven” kan paniek voorkomen. Zoekt je dier jou niet op en gaat het in een schuilplaats liggen, laat hem/haar dan met rust. Die schuilplaats is voor je dier dan de fijnste plek om te zijn op dat moment.
Laten we er samen voor zorgen dat mens en dier goed het nieuwe jaar in gaan!
FIJNE JAARWISSELING ALLEMAAL!!

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 191
  • 2.290.365
  • 369.292