ANWB Streetwise bij basisschool Oranje Nassau

 

Op 1 september verzorgde ANWB Streetwise een praktisch verkeerseducatieprogramma bij basisschool Oranje Nassau in Zwammerdam. ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. Oranje Nassau vindt het belangrijk om bij te dragen aan de verkeersvaardigheid van leerlingen.

 

Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast zet ANWB Streetwise stevig in op afleiding in het verkeer door smartphonegebruik. Leerlingen worden bewust gemaakt van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag.

 

Voor elke groep is een eigen verkeersprogramma:

 

  • Toet toet (groep 1 en 2): Voor deze groepen staan twee onderwerpen centraal: het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken. Daarnaast leren de kinderen waarom het zo belangrijk is om een autostoeltje en autogordel te gebruiken.
  • Blik en klik (groep 3 en 4): Wat kunnen kinderen zelf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Bij ‘Blik en Klik’ wordt de nadruk gelegd op de actieve verkeersveiligheid, veilig oversteken en de noodzaak van het gebruik van de autogordel en autostoeltje.

 

  • Hallo auto (groep 5 en 6): Afleiding in het verkeer maakt deel uit van deze les,

evenals bewustwording van elektrisch (stil) verkeer. Kinderen nemen plaats op de

bijrijdersstoel van een lesauto en mogen zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren. De auto is elektrisch om de kinderen bewust te maken van het feit dat je in het huidige verkeer niet alleen af kunt gaan op je gehoor.

 

  • Trapvaardig (groep 7 en 8): Afleiding in het verkeer. Mobiel telefoon gebruik. Bewustwording

van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Een positieve gedragsverandering op gevaarherkenning,

fietsvaardigheden en fietsbeheersing middels een uitdagend fietsparcours. De les werd in het leslokaal met een theoretische inleiding gestart.

ANWB Streetwise wordt grotendeels bekostigd vanuit de MVO-gedachte van de ANWB.

Activiteiten

Powered by Weer1.com

  • 579
  • 2.221.062
  • 351.883